Hidrotherapia


Minden vízzel történő kezelésa hidroterápia gyűjtőfogalomba tartozik. Ez magában foglalja a pakolásokat, ivókúrákat, örvény- és gyógyfürdőket, és nem utolsó sorban a víz alatti tornát. A fürdőkúrák elsősorban a mozgásszervi problémák enyhítésében segítenek, emellett a motoros, a szenzoros, a kognitív és a pszichés funkciókat is fejlesztik, továbbá jelentős szerepet játszanak a rehabilitáció legkülönbözőbb területein.

Magaa gyógyvizes fürdőa fürdőgyógyászati ellátások alapja, ezt minden fürdőkúrára beutalt alapból megkapja, ehhez járnak az adott problémának legmegfelelőbb további kezelések. A kombinált fürdőgyógyászati ellátások legfeljebb négy különböző fajtájú kezelést tartalmazhatnak egy kúrában. Az egyes fürdőgyógyászati kezelésfajtákat - főszabály szerint - 15 alkalomra lehet rendelni, de a rendelő orvos szakmailag indokolt esetben ettől eltérően 6-20 kezelést is kérhet.

A baleseti vagy műtéti utókezelés során a komplex fürdőgyógyászati ellátás is igénybe vehető 20 alkalommal. A kúra összetétele orvosszakmai indokok alapján a kezelés során megváltoztatható. Amennyiben valamilyen, a közösségi fürdőzést akadályozó egészségügyi probléma (például bőrbetegség) is fennáll, úgy kádfürdő formájában vehető igénybe a kúra.

A súlyfürdő a gyógyvizes fürdőt kiegészítő speciális víz alatti kezelés, mely során több ponton, a nyaknál és/vagy a karok alatt, netán az ágyéknál - attól függően, hogy a gerinc mely szakasza érintett - felfüggesztik a beteget, így lóga gyógyvíztartalmú kezelőmedencébe. Annak érdekében, hogy a módszer még jobban eltávolítsa a kor előrehaladtával illetve az ülőmunka miatt összecsúszott gerinccsigolyákat egymástól, és a gerincoszlop kíméletes nyújtásával a porckorongok visszakerüljenek eredeti, egészséges állapotukba, a derékra vagy akár a bokára súlyok is kerülhetnek maximum 20 kilogramm mennyiségben.

A kezelés abszolút fájdalommentes, sőt, a semleges érzetű 34-35 Celsius fokos víz felhajtóereje még jobban ellazítja a testet. Mindeközben hatásosan és nem utolsó sorban természetes módon gyógyítja a porckorongsérvet, oldja az izomgörcsöket, tehermentesíti a nyomás alatt álló ideggyököket, mérsékli az izom- és szalagzsugorodások mértékét is. Alkalmas gerincízületi kopások kezelésére, valamint csípő- vagy térdízületek nyújtására.

A fürdőkúrák elsősorban a mozgásszervi problémák enyhítésében segítenekA fürdőkúrák elsősorban a mozgásszervi problémák enyhítésében segítenek

A kezelés kizárólag orvos utasítására vehető igénybe, mindig röntgenvizsgálatnak kell megelőznie, a gerinc állapota alapján határozzák meg ugyanis a kezelés paramétereit. Időtartama ugyan átlagosan csak 20 perc, de a meleg gyógyvízben jelentősen megnő a kezelés hatásfoka, így a súlyfürdő nem csak egy víz alatti technika, hanem hidroterápia is egyben.

Vannak azonban olyan betegségek vagy állapotok, amikor a terápia nem alkalmazható. Ilyenek a rosszindulatú daganatos megbetegedések, a szív- és érrendszeri panaszok, alázés a fertőző betegségek, a heveny mozgásszervi megbetegedések, akut ízületi vagy ideggyulladás, csigolyaelcsúszás. Fontos, hogy csigolyacsúszásnál vagy porckorongműtét után legalább 6 hetet várni kell a súlyfürdő igénybevételével.

A víz alatti húzatásos módszer egyébként a magyar reumatológia egyik legjelentősebb felfedezése. Moll Károly alkalmazta Hévízen elsőként.

Az egészségbiztosítás a gyógyfürdős kezelések árához támogatást ad. Ez azt jelenti, hogy önrészt kell fizetni, melynek mértéke gyógyfürdőnként eltérő. Azonban az ártámogatás csak akkor vehető igénybe, ha a támogatással rendelésre jogosult orvos, a TB-támogatással való rendelés szabályai szerint vényen rendeli az ellátást, amelyet az OEP-pel a támogatás elszámolására szerződött szolgáltatónál vesznek igénybe. A gyógyászati ellátások egészségbiztosítási támogatással való igénybevételéhez a vényen felül szükség van az orvos által kiállított kezelőlapra is.

Fontos tudni, hogy a gyógyászati ellátások igénybevételéhez utazási költségtérítés jár az általános szabályok szerint. Az utazási utalványt a gyógyászati ellátást rendelő orvos állítja ki, majd a szolgáltatás igénybevételét követően a fürdő által kijelölt személy igazolja, illetve szükség szerint kiállítja az utalványt.

Érdemes tudni, hogy a kúra befejezését követő három héten belül a gyógyászati ellátást rendelő orvoshoz ellenőrző vizsgálatra kell menni, a kezelőlapot és a zárójelentést pedig át kell adni az orvosnak. Aki ugyanis az ellenőrző vizsgálaton nem vesz részt, vagy a kezelőlapot és a zárójelentést nem adja le, újabb kúrára nem jogosult.

Fontos megjegyezni, hogy Magyarországon Mátraderecskén található a leghíresebb mofetta, de hasonló kezelés érhető el Parádfürdőn is. Bár mesterséges formában előállított gázzal kabinos szén-dioxidos készülékek több helyen is működnek, a támogatást csak a mátraderecskei és parádfürdői mofettához lehet kapni.

Tetszett a cikk?

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »